Suomen suosituimmat automerkit 2021

Alkuvuodesta 2021 on vaikea ennustaa, mitkä automerkit tulevat olemaan suosituimpia vuoden mittaan. Selvitimme viime vuoden suosituimmat automerkit ja Vuoden Auto Suomessa 2021 -kilpailun finalistit – näiden tietojen pohjalta voisi ennustaa, että ainakin Toyota (Yaris) tulee kuulumaan suosituimpien automerkkien joukkoon.

Moni miettii, miten saada rahaa edes käytettyyn autoon. Kaikilla ei ole mahdollisuutta ostaa uutta autoa, eivätkä nyt niin trendikkäät sähköautot edes sovi kaikkien talouksien tarpeisiin. Kaikista Vuoden Auto Suomessa 2021 -finalisteista tuskin tulee myyntimenestyksiä. Vaikka esimerkiksi täyssähköauto Porsche Taycania kehuttaisiin kuinka paljon, siitä tuskin tulee joka kodin kauppakassia. 

Vuoden Auto Suomessa 2021 -kilpailu kertoo kuitenkin siitä, mitä autolta tänä päivänä halutaan. Ensirekisteröintejä koskevat tilastot kertovat siitä, millaisiin (kompromissi)ratkaisuihin suomalaiskuluttajat lopulta päätyvät. 

Mitkä olivat Suomen suosituimpia automerkkejä vuonna 2020?

Suomen suomituimpia automerkkejä vuonna 2020 olivat Skoda, Toyota, Nissan, Ford, Volvo, Volkswagen ja Kia.

Suosituimpiin automalleihin kuuluivat vuonna 2020:

 • Skoda Octavia
 • Toyota Yaris
 • Nissan Qashqai
 • Ford Focus
 • Volkswagen Golf
 • Volvo V60
 • Volvo XC40
 • Volvo XC60
 • Toyota C-HR
 • Toyota RAV4
 • Kia Rio
 • Kia Ceed
 • Skoda Superb
 • Ford Fiesta 
Skoda Octavia IV Combi

Nämä automallit olivat hyvin edustettuina ensirekisteröintejä koskevissa tilastoissa. On enemmän kuin todennäköistä, että moni uuden auton ostaja valitsee myös vuonna 2021 jonkun tämän listan autoista.

Vuoden Auto Suomessa 2021 -finalistit

Vuoden Auto Suomessa 2021 -kilpailun voittaja julkistetaan Helsingin Messukeskuksessa pidettävän Auto- ja Liikennegaalan yhteydessä 27.1.2021.

On huomionarvoista, että kuudesta finalistista puolet on tarjolla täyssähköisenä versiona. Marraskuussa 2020 kerrottiin, että Euroopassa myydään sähkö- ja hybridiautoja jo enemmän kuin dieseleitä. Bensiiniautot ovat edelleen ykkösenä, mutta niiden osuus ensirekisteröidyistä autoista on tippunut merkittävästi. 

Sähköautoa pidetään ympäristöystävällisempänä kuin diesel- ja bensa-autoja, mutta sähköautoihin liittyy yhä paljon ongelmia. Niiden valmistus (etenkin niiden akkujen valmistus) vie enemmän energiaa kuin dieselauton valmistus. Akut tehdään usein Etelä-Koreassa, missä käytetään edelleen fossiilisin polttoainein saatavaa energiaa.

Sähköautojen akkuihin tarvitaan harvinaisia maametalleja, joiden kaivamiseen liittyy usein lapsityövoimaa ja ympäristötuhoja. Koska sähköautojen akkuja ei vielä osata kierrättää, kaivostoiminnan aiheuttamat haitat tulevat vain pahenemaan.

Mitkä automerkit ja -mallit ovat päässeet finaaliin tänä vuonna?

Finaaliin selvinneet uutuusmallit ovat Peugeot 2008 (saatavilla myös täyssähköautona), Porsche Taycan (täyssähköauto), Volkswagen ID.3 (täyssähköauto), Renault Captur, Skoda Octavia sekä Toyota Yaris. 

Renault Capturin, Skoda Octavian ja Toyota Yariksen voi valita myös ladattavana hybridiautona.  

Vuoden auto Suomessa 2021 valitaan ajettavuuden, mukavuuden, tilojen, teknisen edistyksellisyyden sekä ympäristöystävällisyyden perusteella. Valinnassa painavat myös muotoilu, suomalaisostajia kiinnostavat varusteet sekä mallivaihtoehdot. 

Vuoden 2020 ja 2019 parhaat autot

Vuoden Auto Suomessa on valittu myös edellisinä vuosina. Vuoden Autoksi valittiin vuona 2020 Skoda Kamiq. 

Vuoden Auto on Auto- ja liikennetoimittajat ry:n antama tunnustus uutuusautolle, mikä tarjoaa parasta vastinetta rahalle. Vuoden Autoa ei siis valita kansalaisten enemmistön mielipiteiden perusteella. 

Skoda Kamiq ei päässyt tarpeeksi monen suomalaisen ostoslistalle näkyäkseen ensirekisteröintien kärjessä. 

Finaaliin pääsivät viime vuonna myös Audi E-tron, Mazda 3, Peugeot 208, Renault Clio, Skoda Scala ja Toyota Corolla. Nämäkään automallit eivät päässeet ostetuimpien autojen joukkoon, vaikka ne autoalan asiantuntijoita miellyttivätkin. 

Vuoden Auto Suomessa 2019 -tittelin sai täyssähköauto Jaguar I-Pace. Finaaliin ylsivät myös Alpine A110, Citroen C5 Aircross, Kia Ceed, Ford Focus, Mercedes-Benz A-sarja ja Peugeot 508. 

Uusi auto, vähän ajettu auto vaiko täysremontti?

Auto

Uusi auto voi olla unelmien täyttymys. Uuden auton ostaminen vaatii kuitenkin roppakaupalla rahaa. Uudesta autosta voi joutua maksamaan esimerkiksi 20–50 000 euroa. Mitä parempi auto, sitä enemmän sille tulee hintaa.  

Taloudellisempaa onkin ostaa vähän ajettu auto, minkä hinta on jo paljon edullisempi, vaikkei käytettävyys olekaan ehtinyt muutamassa vuodessa merkittävästi heikentyä.

Vanhalla autolla ajaminen on ympäristön kannalta usein se paras vaihtoehto. Joissain tilanteissa kannattaa teettää jopa ”täysremontti”, vaikka hinta tuntuisikin suolaiselta. Auton korjaaminen voi olla silti halvempaa kuin kokonaan uuden auton ostaminen. Uusi auto voi tarkoittaa kallista lainaa ja täyskaskoa, mikä kannattaa ottaa huomioon vaihtoehtoja punnitessa.